Vi erbjuder

Flexibelt utbud

Vi har kompetens och erbjuder tjänster för bland annat produkt- och teknikutveckling för livsmedelstillverkning. Vi har utrustning för flera olika typer av processer, legotillverkning, labb och analys samt konsulter för koncept- och produktutveckling.

Vår kärnverksamhet är att erbjuda små och stora företag hjälp i sin produktutveckling och tester av nya livsmedel. Vi knyter ihop olika kompetenser för effektiv support vid produktutveckling. Vi jobbar med hela koncept eller olika delar i produktutvecklingskedjan.

Våra tjänster

Produktutveckling

Att utveckla nya livsmedel och drycker är en process som kräver olika typer av kunskap.
– Vilka smaker passar ihop och hur utvärderar vi detta?
– Passar mina råvaror ihop?
– Hur får jag produkten att se ut som jag önskar?
– Hur säkrar jag tillgång på råvaran?
– Hur säkrar jag att produkten är mikrobiologiskt stabil?
– Hur ska min produkt processas för att uppnå önskat resultat?

Dessa kunskaper är något som har utvecklats på Balsgård under många år samt finns med i företaget från mer än 20 års erfarenhet från olika livsmedelsprojekt world wide.

Processutrustning

I Balsgård Foodtechs pilothall finns flera olika typer av maskiner och processer. Vi jobbar kontinuerligt med att bygga ut och utveckla dessa utifrån våra kunders önskemål. Bland annat finns utrustning för:

  • Pressning
  • Spraytorkning
  • Pastörisering
  • Indunstning
  • Frystorkning
  • Mixning
  • Fermentering
  • Tappningslinje för både flaska och bag-in-box
  • Superkritisk CO2 extraktion
  • Filtrering

Teknikutveckling

Hos Balsgård Foodtech finns många års erfarenhet av teknik och processer för framställningen av livsmedel och drycker. Vi jobbar inte enbart med själva produkten utan även med tillverkningsteknik. I vår pilothall finns möjlighet att testa och provköra nya processer och ny teknik. Vi kan exempelvis hjälpa till med test av nya komponenter, flödesmätare, ventiler och pumpar. Provkörning av nya processer så som mixning, pressning, filtrering, avluftning och superkritisk CO2 extraktion.

 

Legotillverkning

I vår anläggning har vi möjlighet att åta oss olika typer av legotillverkning. Bland annat pressning och tappning av olika typer av växtbaserade drycker, både på flaska och bag-in-box. Fermentering av exempelvis cider och öl. Vi erbjuder också lagerhållning i kyl och frys.

Analys

I vårt labb finns möjligheter för olika typer av produkt- och råvaruanalyser, bland annat socker, syror, polyfenoler, vitamin C och alkohol. Vi har ett väl tilltaget labb som står öppet för både företag och till exempel studenter och examensarbeten. Vi är öppna för att sätta upp och utveckla nya mät- och analysmetoder.

Utbildning

Det finns idag ett stort behov av utbildning inom livsmedelsindustrin och vi har därför möjlighet att erbjuda utbildningar inom olika områden bl.a. 

  • Livsmedelshygien
  • UHT produktion
  • Processkunskap för operatörer
  • Musttillverkning
  • Automation i livsmedelsindustrin

Kontakta oss så anpassar vi kurser och utbildning efter era behov.

Automation & Digitalisering

För att säkra kvalité och effektivitet vid produktion av framtidens livsmedel kommer automatisering och digitalisering att vara en avgörande faktor. På Balsgård Foodtech utvecklar vi och testar den senaste tekniken, vår vision är att göra vår pilothall till en framtidsfabrik för tillverkning av livsmedel. Vi bjuder därför in studenter och företag att testa, utveckla och visa upp sin teknik.